Bel Gratis

056 92 10 81

Bereikbaar Ma-Vr

08:00u - 17:00u

Doenaertstraat 6

8500 Kortrijk

IZI COOL Aircosystemen

Mobiele airco zonder slang

Home // Mobiele airco zonder slang

Een mobiele airco kan voor heel wat comfort zorgen in huis. Je draagt hem van de keuken naar de woonkamer en ’s avonds naar de slaapkamer. Maar wat zijn de nadelen? In dit artikel vindt je alle voor- en nadelen van een mobiele airco, al dan niet zonder slang of afvoerbuis.

Overigens zal je waarschijnlijk op zoek naar naar een Mobiele airco omdat je geen gaten in je muren wenst, of verschillende ruimtes wilt koelen zonder aankoop van meerdere dure aircosystemen. Niet?

Wat is een Mobiele Airco zonder slang?

Er zijn verschillende modellen mobiele airco’s, maar de mobiele airco zonder slang of buitenafvoer is toch één van de meest verkochte modellen op de markt. Deze wordt ook wel een monoblock airco genoemd omdat hij uit slechts één unit bestaat die zowel koelt als verwarmt.

Bij een standaard monoblock mobiele airco wordt aan de achterkant een afvoerbuis bevestigd. Deze heeft de functie om warme lucht af te voeren. Voor zo’n slang of afvoerbuis moet je meestal nog altijd gaten in je muur maken of de buis ergens naar buiten zien te plaatsen, waardoor er ongedierte of warmte toch weer naar binnen kan.

Vandaar dat de mobiele airco zonder slang tegenwoordig écht in is. maar wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem?

Voor- en nadelen Mobiele airco zonder afvoer

  1. Deze mobiele toestellen zijn vrij zwaar van gewicht
  2. Ze zorgen voor veel geluidshinder
  3. Ze koelen (en/of warmen) vaak zeer traag door hun laag vermogen
  4. Ze hebben een zeer hoog energieverbruik.

Er zijn natuurlijk ook enkele voordelen van zo’n mobiele airco zonder afvoer, waaronder:

  1. Ze zijn eenvoudig te installeren
  2. Ze zijn vrij goedkoop

Conclusie: Een mobiele airco zonder afvoer werkt niet goed.

Ja, zo’n mobiele airco is een stuk goedkoper dan een vast aircosysteem, maar de nadelen wegen énorm op tegen de voordelen. Het grootste probleem met mobiele airco’s is dat de warmte niet goed wordt afgevoerd en de mobiele airco constant op volle toeren draait (en veel energie verbruikt) om de ruimte slechts een graad of 3 af te koelen. Dit hangt natuurlijk ook af van de grootte van je ruimte die gekoeld dient te worden.

Een ander ‘probleem’ is dat een mobiele airco door z’n werking op zijn eigen al warmte creëert, en zo’n mobiele airco bezit geen ontvochter waardoor het zeer benauwd en snel ongezond vertoeven is in een ruimte met een mobiel aircosysteem.

Drie oplossingen

Mobiele airco met slang

Over het algemeen worden mobiele airco’s zonder buitenunit afgeraden, dus als je dan toch voor een mobiele airco kiest, kies dan voor een toestel mét slang of afvoer.

Vaste airco met split-systeem

De klassieke airco met split-systeem blijft natuurlijk nog altijd de beste. Het is een redelijke investering maar de gehele woning kan efficiënt afgekoeld én verwarmd worden.

Aanrader: Vaste airco zonder buitenunit

Onze aanrader: Een vaste airco zonder buitenunit. Sinds kort op de markt en revolutionair goed.

De airco zonder buitenunit is fluisterstil, zeer energie efficiënt, koelt en verwarmd ruimtes en bezitten een ontvochter. Ten opzichte van een split-systeem zijn ze goedkoper en ten opzichte van een mobiele airco iets duurder.

Meer informatie over een airco zonder buitenunit vindt u hier.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email