Bel Gratis

056 92 10 81

Bereikbaar Ma-Vr

08:00u - 17:00u

Doenaertstraat 6

8500 Kortrijk

IZI COOL Aircosystemen

Onderhoud Airco

Home // Onderhoud Airco

Onderhoud airco: De filters, spoelen en lamellen van een aircosysteem hebben regelmatig onderhoud nodig om het aircosysteem effectief en efficiënt te laten functioneren gedurende de jaren dat hij in bedrijf is.

Het verwaarlozen van noodzakelijk onderhoud zorgt voor een gestage afname van de prestaties van de airconditioning, terwijl het energieverbruik gestaag toeneemt.

Om uw comfort en de efficiëntie van uw airconditioner te verbeteren is het dus van belang dat er geregeld onderhoud gebeurt van uw airco.

Welke delen van een airco moeten onderhouden worden?

1) De Aircofilters

De belangrijkste onderhoudstaak die de efficiëntie van uw airco zal garanderen, is het routinematig vervangen of reinigen van de filters. Verstopte, vuile filters blokkeren namelijk de normale luchtstroom en verminderen de efficiëntie van een systeem aanzienlijk.

Wanneer de normale luchtstroom wordt geblokkeerd, kan de lucht die het filter omzeilt, vil rechtstreeks in de verdamp-spoel brengen en de warmte absorberende capaciteit van de spoel aantasten. Dit voorkomen kan het energieverbruik van uw airco met wel 15% verlagen.

Dat gezegd zijnde, sommige soorten filters van airco’s zijn herbruikbaar.

2) De spoelen van de Airco

De verdampingsspiraal en de condensor spiraal van de airco verzamelen tijdens hun maanden en jaren van gebruik veel vuil. Een schone filter voorkomt dat de verdampspoel snel vuil wordt. Hoe langer een airco wordt gebruikt hoe meer het vermogen zal afnemen door vuil op de spoel. Om dit probleem te voorkomen dient u de verdampspoel jaarlijks te controleren en indien nodig te reinigen.

3) De condensaatafvoeren

Verstopte afvoergoten voorkomen dat het apparaat de luchtvochtigheid vermindert en het reslterende overtollige vocht kan de wanden of het tapijt doen verkleuren.

Onderhoud airco: voorbereiden op de winter

Simpel: U kan het best de buitenunit van een centrale airconditioner afdekken tijdens de wintermaanden om deze te beschermen tegen het winterweer en vuil.

U kan ook kiezen voor een airco zonder buitenunit. Deze heeft geen buitenunit en hoeft dus niet aan gedacht te worden tijdens de winter. Ook zorgt deze voor verwarming tijdens de winter en heeft die tal van andere voordelen voor uw gezondheid. Een airco zonder buitenunit wordt steeds populairder, niet enkel voor het gemak maar ook door zijn prijs, designvolle uitstraling en gemak van installatie. (Verschillende modellen die overal kunnen geïnstalleerd worden)

Interesse in een Aircosysteem zonder buitenunit?
Bekijk de voordelen en vraag naar uw offerte.

Voor het onderhoud van uw airco kan u natuurlijk steeds rekenen op de vakkundige installateurs van IZI COOL. We controleren namelijk:

  • De juiste hoeveelheid koelmiddel
  • Eventuele lekkages in het systeem met een lekdetector
  • Controleren en afdichten van eventuele kanaallekkages in centrale systemen
  • De luchtstroom door een verdampspoel meten
  • Oliemotoren en riemen op dichtheid en slijtage controleren
  • De Elektriche klemmen en het reinigen van de verbindingen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email