Bel Gratis

056 92 10 81

Bereikbaar Ma-Vr

08:00u - 17:00u

Doenaertstraat 6

8500 Kortrijk

IZI COOL Aircosystemen

Soorten Airco’s

Home // Soorten Airco’s

Je bent waarschijnlijk van plan om een aircosysteem aan te kopen, maar je zit nog in de verkenningsfase van de soorten airco’s. Verstaanbaar, want de zoektocht naar een goed aircosysteem is niet evident en hopelijk een keuze die je maar één keer moet maken.

Met dit artikel helpen we je graag wegwijs in de verschillende soorten aircosystemen.

Verschillende soorten aircosystemen

De verschillende soorten airco’s, die gebruikt kunnen worden voor woning, appartementen en bedrijfsgebouwen kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën:

  • Monoblock airco’s
    Bestaan uit één blok: raam, draagbaar, enz…
  • Split Airco’s
    één element binnen en een afzonderlijk, maar gekoppeld, element buiten het gebouw
  • Multisplit Airco’s
    één element buiten en verschillende gekoppelde binnenelementen

1) Monoblock Airco

De werking van een airco of airconditioner draait in principe om de koelmiddel stroom van één set spoelen waar de warmte verzamelt; naar een tweede set spoelen waar de warmte wordt verspreidt. In Monoblock airconditioners worden de twee sets spoelen gecombineerd in dezelfde behuizing. Deze airco units zijn ontworpen om in het gebouw te worden geplaatst; maar ze hebben altijd een luchtleiding om naar buiten te verbinden, zodat de verwarmde lucht naar buiten kan worden verspreid.

2) Split Unit Airco’s / Gesplitste airco

Split airco’s bestaan uit een binnenunit en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door een elektrische kabel en twee koperen leidingen waarlangs het koelmiddel van en naar de interne en externe componenten stroomt. Het luidruchtigste en grootste deel van de airco die de compressor bevat, bevindt zich buiten, terwijl de interne component veel lichter en stiller is en -afhankelijk van het ontwerp- in bijna elk deel van de binnenlucht-ruimte kan worden geplaatst.

Modernere split airco’s zijn uitgerust met een afstandsbediening en meestal een warmtepomp voor verwarming tijdens de wintermaanden. Bijna alle nieuwe / modernere airco’s kunnen geprogrammeerd worden en bezit ook een luchtzuiveraar om fijnstof, tabaksrook, pollen, enz… te verwijderen.

3) Multisplit Airco

Multi split airco’s zijn in wezen hetzelfde als mono split airco systemen, behalve dat er een aantal binnenunits aan dezelfde buitenunit zijn gekoppeld. Dit type airco systeem vereist steevast een grote, krachtigere condensor (buitenunit), maar maakt het wel mogelijk om hetzelfde type binnenunits te gebruiken voor afzonderlijks split systemen. Met dit systeem is het zelfs mogelijk om verschillende types binnenunits te laten werken met dezelfde condensor. Bijvoorbeeld een op de vloer gemonteerde airco in de keuken en een plafondcassette in de slaapkamer, en een andere wandmontage airco in de woonruimte.

Verschillende soorten airco’s… Hoe weet u nu welk type airco u moet kiezen of het best is voor uw noden?
In dit artikel vindt u het antwoord: https://izicool-airco.be/welke-type-airco-moet-u-kiezen/

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email